Wiens eendjes zijn dat gewoon?

SaveSavedRemoved 0
Deal Score0
Deal Score0

Het is lente en een vrouwtjeseend zwemt over een vijver met eendjes op sleeptouw. Sommige jongeren zijn misschien niet van haar. Boseenden en anderen kunnen sommige van hun eieren in de nesten van andere eenden leggen – of in de nesten van andere soorten van eenden, zoals zaagbek en gouden ogen. Biologen noemen dit nest parasitisme of ei dumpen. Misschien is het een soort verzekering tegen het verlies van de eigen eieren of broed van een broedende vrouwtje. Gewone zaagbek, zoals deze, ontvangen regelmatig eieren van andere soorten. Het is een goede gok dat moedereend minstens één – en misschien meer – pleegeendjes heeft.

Dit verhaal is tot stand gekomen met steun van het Stichting Bobolink.

BirdNote®

Wiens eendjes zijn dat gewoon?

Geschreven door Bob Sundstrom

Dit is BirdNote.
[Juvenile Wood Duck call, http://macaulaylibrary.org/audio/179353, 0.09-.13]
Terwijl een vrouwtje Wood Duck over een vijver zwemt met een tiental kleine eendjes op sleeptouw, zien we haar als een goede moeder die voor haar kroost zorgt. Nou, het blijkt dat sommige jongeren misschien niet van haar zijn.
Houteenden nestelen in boomholtes of nestkasten, en het is algemeen bekend dat ze soms een deel van hun eieren in de nesten van andere eenden leggen. Ze leggen zelfs eieren in de nesten van andere soorten eenden, zoals zaagbek met een kap en gouden ogen.
Biologen noemen dit nestparasitisme of het dumpen van eieren. Het kan een soort van adaptieve verzekering zijn tegen het verlies van de eigen eieren of broedsel van een broedende vrouwtje – je wilt tenslotte niet al je eieren in één mand hebben.
Maar kan een vrouwtjeseend zien wanneer de eieren van een andere eend aan haar nest zijn toegevoegd? Misschien wel eens. Zaagbekers met een kap zijn frequente ontvangers van eieren van andere soorten. En soms duwen ze de buitenaardse eieren naar de buitenrand van hun eigen legsel, of gooien ze ze rechtstreeks uit het nest.
[Female Hooded Merganser call, http://macaulaylibrary.org/audio/163898, 0.19-.22] Maar niet altijd.
Dus terug naar dat kroost van een tiental kleintjes die we de vijver zagen oversteken. Het is een goede gok dat de moedereend minstens één – en misschien meer – pleegeendjes op sleeptouw heeft.
[Juvenile Wood Duck call, http://macaulaylibrary.org/audio/179353, 0.09-.13]
Voor BirdNote ben ik Mary McCann.

###

Vogelgeluiden geleverd door The Macaulay Library of Natural Sounds in het Cornell Lab of Ornithology, Ithaca, New York. 179353 opgenomen door Logan Kahle en 163898 opgenomen door Steve N. G Howell.
De themamuziek van BirdNote werd gecomponeerd en gespeeld door Nancy Rumbel en John Kessler.
Producent: John Kessler
Uitvoerend producent: Sallie Bodie
© 2017 Tune In to Nature.org mei 2017/2021 Verteller: Mary McCann

ID # WODU-03-2017-05-08 WODU-03

[primary information source: Birds of North America Online]

CreditSource link

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Bournefield
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare