Persbericht: het Italiaanse herstelplan negeert de natuur volledig – ondanks de richtlijnen van de Commissie

SaveSavedRemoved 0
Deal Score0
Deal Score0

Om de lidstaten te helpen de sociale en economische gevolgen van de Covid-19-pandemie tegen te gaan, heeft de Europese Commissie in februari 2021 een “Recovery and Resilience Facility” (RRF) gelanceerd. De RRF zal € 672,5 miljard aan leningen en subsidies beschikbaar stellen om hervormingen te ondersteunen en investeringen van de lidstaten om de Europese economieën en samenlevingen duurzamer, veerkrachtiger en beter voorbereid op de uitdagingen en kansen van de groene en digitale transities te maken. De Commissie eist dat minimaal 37% van de herstelplannen van elke lidstaat gericht moet zijn op klimaatactie. Italië haalt niet alleen deze doelstelling door ongeveer 30% toe te wijzen, maar investeert ook niet in het herstel van natuurlijke ecosystemen, een cruciaal onderdeel van enig zinvol klimaatbeleid.

De lidstaten zijn bezig hun herstel- en veerkrachtplannen op te stellen waarin een samenhangend pakket hervormingen en openbare investeringsprojecten wordt uiteengezet. De Italiaanse regering heeft haar definitieve versie van hun nationale herstel- en veerkrachtplan gepresenteerd, waarin wordt onthuld dat een magere 0,51% is besteed aan fictief op biodiversiteit gerichte investeringen. In werkelijkheid is zelfs deze kleine fractie een overschatting, aangezien het punten omvat zoals de installatie van wifi in nationale parken. Het Natura 2000-netwerk wordt in het plan nooit genoemd, noch in termen van waarborgen, noch in termen van investeringen.

Om de schade nog erger te maken, vereenvoudigt het huidige Italiaanse plan ook de procedures voor milieueffectrapportage, wat betekent dat er een groot risico bestaat dat projecten die de biodiversiteit schaden, worden gefinancierd. Het vermindert ook het vermogen van het maatschappelijk middenveld om aan het proces deel te nemen en als waakhond op te treden om te zorgen voor behoorlijke uitgaven en eerbiediging van de rechtsstaat. Dit is zeer zorgwekkend aangezien er al een hele reeks high-impact infrastructuren is gepland. In hun regionale plan heeft de regio Piemonte bijvoorbeeld de ontwikkeling van alpine ski-infrastructuur opgenomen in een Natura 2000-gebied.

In een open brief dringt BirdLife Europe er bij de Europese Commissie op aan om deze kwesties aan te pakken en het Italiaanse herstel- en veerkrachtplan in overeenstemming te brengen met de criteria die de Commissie zelf heeft opgesteld.

Ariel Brunner, Senior Head of Policy, BirdLife Europe:
“Het Italiaanse herstelplan, het grootste van Europa, is bedoeld om de EU-Green Deal te realiseren, maar dreigt het te ondermijnen door 20th eeuwige infrastructuren, terwijl men voorbijgaat aan de urgentie om de biodiversiteit te herstellen, wat een 21st eeuw noodgeval. “

Danilo Selvaggi, algemeen directeur van Lipu-BirdLife Italië:
“Zoals het er nu uitziet, mist het Italiaanse herstelplan de plot en doet het niets om zich aan te sluiten bij de klimaat- en biodiversiteitsambities van de EU. Het is van cruciaal belang dat de Europese Commissie tussenbeide komt om ervoor te zorgen dat Italië de richtlijnen volgt en hun plan corrigeert, en om de natuur niet alleen in het hart van het EU-beleid, maar ook in het Italiaanse beleid te helpen plaatsen.

LOOPT AF

Opmerkingen voor redacteuren:

LIPU beveelt het volgende punten te wijzigen in het Italiaanse herstel- en veerkrachtplan

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Honey Kohan, communicatiemanager, BirdLife Europa en Centraal-Azië
+32 483 55 95 43
honey.kohan@birdlife.org

BirdLife Europa en Centraal-Azië is een samenwerkingsverband van 45 nationale natuurbeschermingsorganisaties en een leider op het gebied van vogelbescherming. Onze unieke lokale tot globale benadering stelt ons in staat om een ​​hoge impact en langetermijnbehoud te leveren ten behoeve van de natuur en mensen. BirdLife Europe en Centraal-Azië is een van de zes regionale secretariaten waaruit BirdLife International bestaat. Het is gevestigd in Brussel, ondersteunt het Europese en Centraal-Aziatische partnerschap en is aanwezig in 44 landen, waaronder alle EU-lidstaten. Met meer dan 4100 medewerkers in Europa, twee miljoen leden en tienduizenden geschoolde vrijwilligers, bezit of beheert BirdLife Europe en Centraal-Azië, samen met zijn nationale partners, meer dan 6000 natuurgebieden met een totale oppervlakte van 320.000 hectare.

CreditSource link

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Bournefield
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare